Hoe hotels plastic- en zeepafval omzetten in wereldwijde impact

Help us get viral by sharing this post

Plastic- en zeepafval van hotels omzetten in een kracht voor het goede – maar er moet nog meer gedaan worden

“Het is geen geheim dat de hoeveelheid afval die de Britse horeca-industrie produceert verbazingwekkend is, maar naarmate meer hotels zich aansluiten bij de strijd tegen plastic- en zeepafval, wordt de positieve impact op het milieu en de wereldwijde hygiëne-inspanningen groter. Er moet echter nog veel meer worden gedaan.”
– Tommie Eaton, directeur van Clean the World UK en Europa.

Ter gelegenheid van de Global Recycling Day op 18 maart, nemen steeds meer Britse horecabedrijven maatregelen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en verandering te inspireren door zeep- en plasticafval in de industrie aan te pakken.

De omvang van het probleem

Alleen al de Britse hotels genereren jaarlijks bijna 289.000 ton afval, waaronder zeep, plastic en andere wegwerpproducten, en de milieu-impact hiervan is enorm.

We hebben de afgelopen 70 jaar een explosie in plasticproductie gezien. In 1950 produceerde de wereld slechts 2 miljoen ton plastic. Tegenwoordig is dat aantal gestegen tot meer dan 450 miljoen ton, waarvan een aanzienlijk deel in onze oceanen en stortplaatsen belandt[1].

Hotels dragen aanzienlijk bij aan deze crisis. In context: een enkel hotel kan elke maand tot 300.000 wegwerpproducten van plastic gebruiken[2], terwijl de Britse hotelindustrie jaarlijks naar schatting 20 miljoen gedeeltelijk gebruikte zeepbars weggooit. Wereldwijd wordt naar schatting elke dag 5 miljoen gedeeltelijk gebruikte zeepbars weggegooid.

Een circulaire oplossing: afval omzetten in impact

Het enorme volume van plastic- en zeepafval wereldwijd is niet duurzaam, maar sinds de oprichting in 2009 is Clean the World pionier geweest in het bieden van een duurzame oplossing voor hotels, door gebruikte plastic voorzieningen om te zetten in plastic vlokken die worden hergebruikt voor nieuwe producten, en weggegooid zeep om te zetten in nieuwe zeepbars die worden gedistribueerd naar gemeenschappen in nood over de hele wereld.

Het innovatieve Global Recycling Program van Clean the World werkt nu samen met 8.300 hotels wereldwijd en heeft sinds de oprichting 13,2 miljoen kilo afval van stortplaatsen afgevoerd. Hoewel dit een ongelooflijke prestatie is, blijft de noodzaak voor bredere veranderingen in de industrie urgent. Momenteel is slechts 9% van het plastic dat ooit is geproduceerd gerecycled, en de plasticproductie in de EU alleen[3] veroorzaakt jaarlijks 13,4 miljoen ton CO₂-uitstoot.

De belangrijke rol die zeep speelt in het redden van levens

De kracht van zeep mag niet worden onderschat. Het is een essentieel, maar vaak over het hoofd gezien aspect van basis hygiëne en sanitaire voorzieningen, en speelt een cruciale rol in het redden van levens, vooral die van kinderen. In 2022 had meer dan 1,5 miljard mensen wereldwijd nog geen toegang tot basisvoorzieningen op het gebied van sanitaire voorzieningen, wat bijdraagt aan de verspreiding van te voorkomen ziektes[4]. Elke dag verliezen meer dan 1.000 kinderen onder de vijf jaar hun leven door slechte hygiëne en verontreinigd water[5].

Het recyclen van zeep pakt deze crisis direct aan. Sinds 2009 heeft Clean the World maar liefst 88 miljoen gerecycleerde zeepbars gedistribueerd naar de behoeftigen, dankzij de hotels die zich hebben gecommitteerd om een verschil te maken dat verder gaat dan alleen milieu-duurzaamheid.

Horeca leidt door voorbeeld

Steeds meer horecabedrijven erkennen dat kleine acties een grote impact kunnen hebben. Ze verkleinen niet alleen hun ecologische voetafdruk en behalen hun ESG-doelstellingen, maar redden ook letterlijk levens.

De bekroonde hotelgroep THE PIG is zo’n leider. De in het VK gevestigde groep beheert een collectie lifestylehotels en wordt al lange tijd erkend als pionier in duurzame horeca dankzij hun oprechte inzet voor milieu- en sociale verantwoordelijkheid.

In 2023 ging THE PIG een samenwerking aan met het zeep-only recyclingprogramma van Clean the World, waarbij ervoor werd gezorgd dat al het overgebleven zeep werd hergebruikt in plaats van weggegooid. Als gevolg daarvan:

  • Meer dan 1.100 kg zeep is verzameld, wat gelijkstaat aan het doneren van 22.236 gerecycleerde zeepbars aan gemeenschappen in nood
  • Er is 1.508 kg CO₂e aan koolstofemissies verminderd
  • Er is 30.650 liter water bespaard
    Door gerecycleerde zeepbars te doneren aan niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), bewijst de samenwerking dat luxe en milieuresponsabiliteit succesvol hand in hand kunnen gaan.

Een oproep tot actie voor de horecasector

De horecasector heeft een unieke kans om positieve verandering teweeg te brengen, niet alleen door het verminderen van afval, maar ook door het ondersteunen van de wereldgezondheid. Clean the World is meer dan een recyclinginitiatief, het is een wereldwijde beweging die hotels in staat stelt om vervuiling te verminderen, water te besparen, CO₂-emissies te verlagen en levens te verbeteren – en te redden.

Met slechts een fractie van de horecabedrijven die momenteel deelnemen, is er nog veel meer te doen. Zal uw hotel deel uitmaken van de oplossing?

Om meer te leren over Clean the World, de impact ervan en hoe uw bedrijf betrokken kan raken, bezoekt u www.cleantheworld.org.

Referenties

[1] Our World in Data

[2] Sustainable Tourism Network

[3] Europese Milieuagentschap

[4] Wereldgezondheidsorganisatie

[5] unicef.ch

 

Sign-up for our newsletter

Archives
Categories

Stay in Touch

With Clean the World.